«15 års erfaring, og så skal jeg sette meg på skolebenken og avlegge eksamen?!»

Vi har tatt en prat med Helge Frisch, en av partnerne i Orion som nylig ble re-sertifisert som rekrutterer av DNV-GL.

Hvorfor i all verden skal en erfaren hodejeger som har jobbet med leder- og spesialist rekruttering i årevis, lese seg opp og ta eksamen i noen han har så mye erfaring på?

Benedicte: Helge, du har jo jobbet med rekruttering i over 15 år, og man må vel kunne si du er ganske dreven i dette faget. Hvorfor valgte du å bruke tid på å sertifisere deg som rekrutterer hos DNV-GL?

Helge: Jeg må vel innrømme at det presset seg litt frem, siden stadig flere offentlige og private aktører stiller krav om ulike sertifiseringer. Det å tilby DNV-GL sertifiserte konsulenter øker sjansen for å vinne anbudskonkurranser. Derfor besluttet vi å gå i gang med å sertifisere alle konsulentene våre i DNV-GL.

Benedicte: Men er ikke det som å ta lappen etter at du har kjørt bil i mange år?

Helge: Det var nok flere av oss som følte det slik, men rekrutteringsfaget tilføres stadig ny forskning og kunnskap, og man kan lett få gamle og dårlige vaner om man ikke holder seg oppdatert. Så da investerte vi både en del tid og penger for tre-fire år siden. Da tok konsulentene våre kurs, leste seg opp og avla eksamen. Vi var rett og slett nysgjerrige på hva det kunne tilføre oss, og tenkte at det ville gi inspirasjon og kunnskap som løfter oss videre.

Benedicte: Og…. Var det verdt slitet med å lese deg gjennom bøker, forskningsartikler og eksamensoppgaver? Hva sitter du og de andre konsulentene i Orion igjen med etter at dere har gått gjennom programmet?

Helge: Ja, jeg opplevde at flere av oss fikk en vekker på flere områder. Selv om Orion alltid har satt kvalitet i høysetet, og har solide og velprøvde prosesser, så kom det viktige påminnelser. Det gjorde at vi tok opp prosessene og metodene våre til vurdering, og gjorde flere viktige endringer. Og så er det utrolig gøy å knytte den erfaringen vi har opp mot forskning og empirisk kunnskap, – da blir man enda trygger i det man driver med.

Benedicte: Hva betyr det i praksis? På hvilken måte endrer Orion sine prosesser?

Helge: Vi har alltid vært nøye med å utfordre kunden og oss selv når det gjelder kravspesifikasjon, og det å jobbe strukturert og systematisk gjennom hele prosessen. Men sertifiseringen minnet oss på hvor viktig det er å definere de kritiske kompetansene og egenskapene, det som virkelig er avgjørende for at kandidaten skal kunne levere på et høyt nivå. Dette gir føringer for alle trinn i prosessen, og vi ble minnet på hvor viktig det er å holde fokus på det som er kritisk og viktig, og ikke bruke tid på det som strengt tatt ikke er relevant for vurdering av kandidatene. Følge den berømte «røde tråden» gjennom hele prosessen.

Dette sikrer kvalitet i prosessen, og reduserer risikoen for å velge og vurdere feil. I tillegg medfører denne tilnærmingen økt effektivitet. Man slipper diskusjoner underveis og mot slutten som «hvilken faglig kompetanse er avgjørende for å løse jobben» eller «hvor viktig er den strategiske kompetansen når jobben egentlig er ganske operativ». Når kravspesifikasjonen og de kritiske kompetansene er klarlagt fra begynnelsen, så unngår man disse diskusjonene.

Benedicte: Det høres jo bra ut, men så går det noen år, – går ikke mye av dette i glemmeboken igjen?

Helge: Jo, det er det jo alltid en fare for. Men nå har vi nettopp re-sertifisert oss og gått opp til ny eksamen. Det gav oss en nyttig repetisjon og inspirasjon. I tillegg jobber vi i Orion kontinuerlig med å skjerpe rutiner og metodikk så vi ikke slurver i faget.

Benedicte: Er dette noe kundene er opptatt av?

Helge: Ja, vi opplever at stadig flere kunder er opptatt av kvalitet i rekrutteringsprosessene. De vet hvor viktig det er å treffe riktig, og at en god rekrutteringsprosess er en viktig del av deres «employer branding» arbeid. Vi skal jo representere kunden ut mot kandidatene, og da er det viktig at vi oppfører oss ordentlig.

Benedicte: Ja da er det vel bare å gratulere med re-sertifiseringen. Det må være en lettelse å komme gjennom nåløyet på nytt?

Helge: Ja det kan jeg love deg. Det var stor lettelse etter en sommer med mye «lese-angst» og eksamensnerver, så det var godt å få det unnagjort. Men kanskje mest av alt har det vært veldig inspirerende å lære, og overraskende gøy å være på skolebenken igjen.

Så når går det en gjeng med lettede Orion-rådgivere med nye sertifikater som er lastet opp med ny inspirasjon og kunnskap!

FAKTABOKS

En god rekrutteringsprosess bidrar til økt treffsikkerhet og mer objektive valg, og sikrer suksess for kandidat og kunde. Sertifiseringsordningen for rekrutterere ble opprettet i 2011 og i det er i dag over 500 sertifiserte rekrutterere, som daglig bidrar til at kandidater og kunder opplever gode og rettferdige rekrutteringsprosesser. Som sertifisert rekrutterer kan du dokumentere at du har god kunnskap om rekrutteringsfaget, og du vil kunne vise at du tilfredsstiller ulike krav i henhold til rekrutteringsstandarden.

DNVs standard for rekrutteringspersonell setter kravene til sertifiserte rekrutterere og til sertifiseringen som vi i DNV utfører som tredjepart.

Dette må du gjøre for å bli sertifisert rekrutterer:

  • Sette deg godt inn i standarden for rekrutteringspersonell
  • Kunne dokumentere minimum ett års erfaring med rekruttering enten operativt eller strategisk eller dokumentere fullført kursopplegg godkjent av DNV
  • Søke om å gjennomføre sertifiseringseksamen via søknadsskjemaet på denne siden
  • Gjennomføre og bestå eksamen

  • Hva kreves av meg når jeg er sertifisert rekrutterer?

    Som sertifisert rekrutterer vil du årlig rapportere på følgende punkter:

  • At du vedlikeholder den kompetansen du har
  • At du er oppdatert på ny kunnskap innen fagområdet
  • At du har administrert eller veiledet på minst 10 rekrutteringsprosesser årlig
  • Eventuelle klager du har fått i løpet av kalenderåret


  • For mer informasjon og påmelding Sertifisert rekrutterer se dnv.no

    Synes du dette
    var interessant?

    Meld deg på vårt nyhetsbrev